Πόσο μακριά είναι μια θεραπεία για τύφλωση;
Η απώλεια μιας από τις αισθήσεις σας είναι μια τρομακτική προοπτική για τους περισσότερους ανθρώπους, αλλά για πολλούς ανθρώπους, είναι μια ατυχής πραγματικότητα. Εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ αντιμετωπίζουν την προοπτική μη αναστρέψιμων αλλαγών στην ικανότητά τους να βλέπουν τον κόσμο γύρω τους.
Καθώς διαβάζετε αυτό το απόσπασμα, το γεγονός ότι έχετε τη δυνατότητα να δείτε και να διαβάσετε ίσως να μην διασχίσετε το μυαλό σας. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δεν είναι τόσο τυχεροί. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), 285 εκατομμύρια άνθρωποι εκτιμάται ότι έχουν προβλήματα όρασης παγκοσμίως. Από αυτά, 39 εκατομμύρια είναι τυφλά και 246 εκατομμύρια έχουν χαμηλή όραση.
Μια πρόσφατη δημοσκόπηση που διεξήχθη από την Research! America και η Συμμαχία για την Έρευνα Eye and Vision (AEVR) διαπίστωσαν ότι οι Αμερικανοί θεωρούσαν την απώλεια της όρασης ως ενδεχομένως να έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή, κατατάσσοντας την παράλληλα με τον καρκίνο, το Alzheimer’s Η ασθένεια και ο ιός HIV ως ένα από τα τέσσερα τέσσερα “χειρότερα πράγματα που θα μπορούσαν να συμβούν σε σας”.
Δυστυχώς, η απώλεια της όρασης είναι ένα κοινό πρόβλημα, είτε οφείλεται στη διαδικασία της γήρανσης είτε στην ανάπτυξη μιας συγκεκριμένης κατάστασης. Τα καλά νέα είναι ότι το 80% της όρασης μπορεί να αποφευχθεί ή να θεραπευτεί, αλλά ποιο είναι το υπόλοιπο 20%;
Σε αυτό το άρθρο Spotlight, εξετάζουμε σύντομη ματιά στις διαταραχές εκφυλισμού του αμφιβληστροειδούς – μια ομάδα σχετικών συνθηκών που είναι επί του παρόντος χωρίς θεραπεία. Ποιες θεραπείες αναπτύσσονται επί του παρόντος; Και μπορούν οι ερευνητές να οραματιστούν ένα μέλλον όπου η όραση μπορεί να αποκατασταθεί σε όλους τους ασθενείς;
Σκορύσιμες και ανίατες διαταραχές
Συχνά, η οπτική εξασθένηση προκαλείται από μη διορθωμένα διαθλαστικά σφάλματα (43%) ή καταρράκτη (33%). Τα διαθλαστικά σφάλματα περιλαμβάνουν μυωπία (κοντόφθαλμη), υπερωπία (μακρινό) και αστιγματισμό, όπου ο κερατοειδής ή ο φακός δεν έχουν απόλυτα καμπύλο σχήμα.
Όταν η δυσλειτουργία της όρασης προκαλείται από αυτά τα προβλήματα, συχνά η θεραπεία είναι άμεσα διαθέσιμη. Τα διαθλαστικά σφάλματα μπορούν να διορθωθούν με γυαλιά, φακούς επαφής ή διαθλαστική χειρουργική επέμβαση. Ο καταρράκτης – η θάρρος του φακού – αντιμετωπίζονται συνήθως με χειρουργική επέμβαση που είναι από τις πιο συχνά πραγματοποιούμενες στις ΗΠΑ.
Ενώ το 80% της όρασης μπορεί να αποφευχθεί ή να θεραπευτεί, παραμένει το 20% των περιπτώσεων για τις οποίες σήμερα δεν υπάρχει τρόπος θεραπείας. Υπάρχει μια σειρά από συνθήκες όπου όσοι τους αναπτύσσουν αντιμετωπίζουν μια σταδιακή απώλεια όρασης έως ότου η εξασθένιση τους είναι τόσο σοβαρή που είναι αποτελεσματικά τυφλοί.
Οι διαταραχές εκφυλισμού αμφιβληστροειδούς δεν έχουν καμία θεραπεία. Αυτές οι ασθένειες διασπούν τον αμφιβληστροειδή, το στρώμα του ιστού που βρίσκεται στο πίσω μέρος των κυττάρων που περιέχουν τα μάτια που ανιχνεύουν το φως που εισέρχεται στο όργανο.
Υπάρχουν ορισμένες από αυτές τις εκφυλιστικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της χρωστικής αμφιβληστροειδούς, του εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας και του συνδρόμου Usher. Συγκεκριμένα, ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία είναι η κύρια αιτία τύφλωσης στον ανεπτυγμένο κόσμο.
Ιατρικές ειδήσεις σήμερα ζήτησε από τον Δρ Raymond IEZZI, σύμβουλο οφθαλμολογίας με την κλινική Mayo, ποια ήταν τα μεγαλύτερα εμπόδια να βρουν μια θεραπεία για διαταραχές εκφυλισμού του αμφιβληστροειδούς. Μας είπε ότι οι επιστήμονες και οι κλινικοί γιατροί αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις στην ανάπτυξη θεραπειών, καθώς υπάρχουν αρκετές εκατοντάδες βιοχημικές ανωμαλίες που βασίζονται σε διαταραχές διατριβών.
“Περαιτέρω,” πρόσθεσε, “Ενώ υπάρχουν διάφορα πρότυπα εκφυλισμού του αμφιβληστροειδούς, το καθένα αντιμετωπίζεται διαφορετικά ανάλογα με τα κύτταρα που επηρεάζονται καθώς και το στάδιο και τη σοβαρότητα του εκφυλισμού τους”.
Όταν οι συνθήκες εκφυλισμού του αμφιβληστροειδούς διαγνώστηκαν για πρώτη φορά, όλοι επισημάνθηκαν ως χρωστική ουσία αμφιβληστροειδίτιδας. Καθώς η γνώση σε αυτόν τον τομέα έχει βελτιωθεί, οι επιστήμονες έχουν συνειδητοποιήσει ότι υπάρχει μια ποικιλία διαφορετικών σχετικών συνθηκών, καθένα από τα οποία επηρεάζει διαφορετικές περιοχές του αμφιβληστροειδούς με τους δικούς τους ειδικούς μηχανισμούς.
Σε ασθενείς των οποίων το όραμα είναι ακόμα καλό, οι θεραπευτικές προσεγγίσεις μπορούν να κατευθύνονται σε νευροπροστασία ή γονιδιακή θεραπεία.
“Προστατεύοντας τα κύτταρα εντός του αμφιβληστροειδούς από το θάνατο που σχετίζεται με την υποκείμενη βιοχημική διαταραχή, μπορούμε να διατηρήσουμε την όραση μεταξύ των μεγάλων πληθυσμών ασθενών”, εξήγησε ο Δρ Iezzi. “Μια ισχυρή στρατηγική νευροπροστασίας θα εμπόδιζε την απώλεια κυτταρικού θανάτου και όρασης, ανεξάρτητα από την υποκείμενη βιοχημική ανωμαλία”.
Η γονιδιακή θεραπεία επικεντρώνεται αντ ‘αυτού στη διόρθωση των βιοχημικών ανωμαλιών που οδηγούν στο θάνατο των κυττάρων αμφιβληστροειδούς. Αυτή η προσέγγιση είναι εξαιρετικά συγκεκριμένη και ο Δρ Iezzi είπε στο MNT ότι θα πρέπει να αναπτυχθούν αρκετές εκατοντάδες θεραπείες προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πλήρες φάσμα των εκφυλιστικών ασθενειών του αμφιβληστροειδούς.
Αποκατάσταση και προστασία της όρασης με βλαστοκύτταρα
Το μάτι προσφέρεται σε πειραματικές θεραπείες, είναι εύκολο να λειτουργήσει και συχνά προστατεύεται από φλεγμονώδεις αποκρίσεις που θα μπορούσαν να διαταράξουν τις θεραπείες. Λόγω της προσβασιμότητάς του, οι χειρουργοί μπορούν επίσης να παρατηρούν και να παρακολουθούν εύκολα τον τρόπο με τον οποίο προχωρούν νέες θεραπείες.
Ο Δρ Iezzi δήλωσε ότι στην κλινική Mayo εργάζονται επί του παρόντος σε νέες μεθόδους για την ανάπτυξη βλαστικών κυττάρων από δείγματα ιστών ενός ασθενούς. Μια αναγεννητική προσέγγιση που θα μπορούσε μια μέρα να οδηγήσει στην αποκατάσταση της όρασης σε ανθρώπους που την έχουν χάσει.
Εμβρυονικά βλαστοκύτταρα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή νέων επιθηλιακών κυττάρων με αμφιβληστροειδικό χρωματισμένο – κύτταρα που θρέφουν τα οπτικά κύτταρα του αμφιβληστροειδούς και απορροφούν το φως – που θα μπορούσαν να μεταμοσχευθούν σε έναν ασθενή.
Κάνοντας αυτό θα μπορούσε να επιβραδύνει ή να αποτρέψει την απώλεια των οπτικών κυττάρων και ενώ παράλληλα προέρχεται νέα οπτικά κύτταρα από εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα θα μπορούσε να οδηγήσει σε ακόμη πιο έντονα αποτελέσματα, οι ερευνητές δυσκολεύονται να εξαχθούν με επιτυχία αυτά τα κύτταρα και μεταμοσχεύστε τα στον αμφιβληστροειδή.
Μελέτες ποντικιών έχουν δείξει προηγουμένως ότι αυτή η τεχνική μπορεί να λειτουργήσει και ότι τα μεταμοσχευμένα κύτταρα μπορούν να ενσωματωθούν πλήρως με τον αμφιβληστροειδή, αποκαθιστώντας όραμα στα ζώα.
Υπάρχουν δύο τύποι φωτοϋπτικών κυττάρων στο αμφιβληστροειδές – κύτταρα ράβδου και κύτταρα κώνου. Ενώ τα κύτταρα ράβδων διεγείρονται από το φως σε ένα ευρύ φάσμα εντάσεων, αντιλαμβανόμενες μορφές, μέγεθος και φωτεινότητα, είναι τα κύτταρα κώνου που αντιλαμβάνονται το χρώμα και τις λεπτές λεπτομέρειες.
Οι ερευνητές κατάφεραν να αντλήσουν κύτταρα ράβδων από εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα και εργάζονται επί του παρόντος για την εξαγωγή κυττάρων κώνου και τη μεταμόσχευση σε ζώα. Εάν αυτές οι δοκιμές αποδειχθούν επιτυχείς, το επόμενο βήμα θα μπορούσε να είναι ανθρώπινες δοκιμές.
Χωρίς επαρκή νευροπροστασία, ωστόσο, τα πρόσφατα μεταμοσχευμένα κύτταρα μπορεί να είναι εξίσου ευάλωτα στις διαταραχές εκφυλισμού του αμφιβληστροειδούς όπως τα κύτταρα που αντικαθιστούν. Το πρόβλημα αυτό αποτελεί τη βάση της σημασίας της έρευνας στη γονιδιακή θεραπεία με στόχο τη διόρθωση των βιοχημικών ανωμαλιών που οδηγούν σε κυτταρικό θάνατο.
Υπάρχει μια μορφή θεραπείας, ωστόσο, που έχει οδηγήσει στην αποκατάσταση της όρασης σε ασθενείς με προχωρημένες μορφές διαταραχών εκφυλισμού του αμφιβληστροειδούς. Ακριβώς όπως η προσθετική μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποκατάσταση της λειτουργίας σε άτομα που έχουν χάσει τα άκρα, και τα άτομα που έχουν χάσει την όρασή τους να χρησιμοποιούν τις προθέσεις του αμφιβληστροειδούς.
Το θαύμα της πρόθεσης του αμφιβληστροειδούς
“Σε ασθενείς που έχουν ήδη χάσει την όρασή τους, ο θεραπευτικός μας στόχος είναι να αποκαταστήσουμε την όραση”, δήλωσε ο Δρ Iezzi. “Αυτό έχει επιτευχθεί με επιτυχία μέσω της πρόθεσης αμφιβληστροειδούς Argus II σε ασθενείς με προηγμένη χρωστική ουσία αμφιβληστροειδίτιδας”.
Τον περασμένο μήνα, η MNT ανέφερε την ιστορία του Allen Zderad, ενός άνδρα που ήταν ουσιαστικά τυφλός, αλλά τώρα είναι σε θέση να κάνει τα περιγράμματα των αντικειμένων και των ανθρώπων χάρη στη νέα του αμφιβληστροειδική πρόθεση.
Ο Δρ Iezzi ήταν ο οφθαλμίατρος που έβαλε τον κ. Zderad προς τα εμπρός για τη διαδικασία, καθιστώντας τον τον 15ο άνθρωπο στις ΗΠΑ να λάβει τη συσκευή που αλλάζει τη ζωή. Τώρα είναι σε θέση να πλοηγηθεί σε γεμάτα περιβάλλοντα – όπως τα εμπορικά κέντρα – χωρίς τη χρήση ενός ζαχαροκάλαμου.
Μια κάμερα συνδεδεμένη με ένα ζευγάρι γυαλιά μεταδίδει οπτικές πληροφορίες σε ένα μικρό τσιπ που συνδέεται με το πίσω μέρος του ματιού μέσω ενός μικρού υπολογιστή που φοριέται σε ένα πακέτο ιμάντα. Το τσιπ μπορεί να στείλει σήματα φωτός απευθείας στο οπτικό νεύρο, παρακάμπτοντας τον κατεστραμμένο αμφιβληστροειδή και παρέχοντας στον ασθενή οπτική πληροφορία με τη μορφή αναλαμπών φωτός.
Ο Δρ IEZZI περιγράφει τι παρέχει η πρόθεση του αμφιβληστροειδούς ως «τεχνητό όραμα», σε αντίθεση με οποιαδήποτε μορφή όρασης που θα έχουν βιώσει οι ασθενείς πριν. Ενώ αυτή η μορφή όρασης θα μπορούσε να θεωρηθεί βασική σε σύγκριση με ό, τι συνηθίζουν οι φυσιολογικοί άνθρωποι, είναι μια αξιοσημείωτη βελτίωση για πολλούς χωρίς όραση.
Καθώς χρησιμοποίησε για πρώτη φορά την πρόθεση του αμφιβληστροειδούς, ο κ. Zderad περιέγραψε το τεχνητό όραμα ως “ακατέργαστο, αλλά σημαντικό”.
“Ενώ αυτή η τεχνολογία αποκαθιστά το στοιχειώδες όραμα, τελικά καθώς αυτές οι συσκευές βελτιώνονται, μπορεί μια μέρα να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουμε ασθενείς με προχωρημένη ασθένεια της ωχράς κηλίδας όπως η δυστροφία της ωχράς κηλίδας Stargardt ή η εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας, ο Δρ Iezzi προτείνεται.
Οι μελλοντικές προοπτικές τέτοιας θεραπείας είναι πραγματικά συναρπαστικές, αλλά είναι πιθανό να είναι αρκετός χρόνος πριν από την ευρέως τα οφέλη αυτής της τεχνολογικής επανάστασης. Επί του παρόντος, η συσκευή κοστίζει 144.000 δολάρια και η ΠΟΥ υπολογίζει περίπου το 90% των παγκοσμίως με προβλήματα όρασης που ζει σε ρυθμίσεις χαμηλού εισοδήματος.
Κρατώντας τα μάτια σας υγιή
Πολλοί άνθρωποι θα είναι αρκετά τυχεροί για να αναπτύξουν μια διαταραχή εκφυλισμού του αμφιβληστροειδούς, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα μάτια τους είναι άτρωτα σε βλάβη. Μπορεί να αποφευχθεί μια μεγάλη ποσότητα όρασης, αλλά ποια μέτρα μπορούν να ληφθούν για να εξασφαλιστεί ότι αυτό θα συμβεί;
Το Εθνικό Ινστιτούτο Eye (NEI) προτείνει μια σειρά από απλά βήματα που μπορούν να ληφθούν για να εξασφαλιστεί ότι τα μάτια σας είναι τόσο υγιή όσο μπορούν να είναι:
- Μην καπνίζετε. Το κάπνισμα έχει συσχετιστεί με αυξημένους κινδύνους ανάπτυξης καταρράκτη, βλάβης οπτικού νεύρου και εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία
- Για να μειώσετε τον κίνδυνο μόλυνσης των ματιών
- Γνωρίστε το ιστορικό υγείας των ματιών της οικογένειας. Πολλές σοβαρές διαταραχές των ματιών, όπως η χρωστική ουσία αμφιβληστροειδίτιδας, είναι κληρονομικές και γνωρίζοντας ότι ο κίνδυνος ανάπτυξης τέτοιων συνθηκών μπορεί να βελτιώσει το επίπεδο θεραπείας που είναι διαθέσιμο
- να έχετε μια ολοκληρωμένη εξέταση ματιών. Ο μόνος τρόπος για να είστε απόλυτα σίγουροι για την υγεία των ματιών είναι να επισκεφθείτε έναν επαγγελματία φροντίδας ματιών.
που δηλώνουν ότι τα τελευταία 20 χρόνια υπήρξε σημαντική πρόοδος στην πρόληψη και τη θεραπεία της όρασης της όρασης σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο. Το 2013, η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας ενέκρινε το σχέδιο δράσης 2014-19 για την παγκόσμια πρόσβαση στην υγεία των ματιών. Ο στόχος αυτού του σχεδίου είναι να μειωθούν οι προβολές που μπορούν να αποφευχθούν κατά 25% έως το 2019.
Ενώ πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η απώλεια της όρασης είναι ένα από τα προβλήματα υγείας που θα μπορούσαν να έχουν το μεγαλύτερο αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή, αυτό είναι ενθαρρυντικό να πιστεύουμε ότι η οπτική εξασθένηση δεν είναι πλέον τόσο απόλυτη προοπτική όσο ήταν κάποτε.
Χάρη στην προσθετική, οι άνθρωποι που έχουν χάσει τα πόδια μπορούν να περπατήσουν γύρω από το Unided, με τους περισσότερους ανθρώπους να αγνοούν ότι έχουν λείπουν τα άκρα. Δεν είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί ένας μελλοντικός κόσμος στον οποίο οι άνθρωποι θα μπορούσαν να θεραπευτούν από τύφλωση, με οποιεσδήποτε υπαινιγμούς για την προηγούμενη αναπηρία τους παραμένουν αόρατες.
- Ιατρική καινοτομία
- Eye Health/Blindness
- Μεταμοσχεύσεις/δωρεές οργάνων