Πώς βαθμολογείται η ADHD;

Πώς βαθμολογείται η ADHD;

Η κλίμακα αξιολόγησης ADHD χρησιμοποιεί ερωτήσεις σχετικά με τη συμπεριφορά ενός ατόμου για να αξιολογήσει την πιθανότητα να έχουν διαταραχή υπερκινητικότητας έλλειμμα προσοχής. Οι κλίμακες αξιολόγησης αποτελούν κρίσιμο μέρος της διαγνωστικής διαδικασίας και είναι ιδιαίτερα απαραίτητες όταν πρόκειται για τη διάγνωση ενός παιδιού.

Όταν ανταποκρίνονται στις ερωτήσεις κλίμακας βαθμολόγησης, οι περισσότεροι άνθρωποι θα μπορούν να βασίζουν μόνο τις παρατηρήσεις τους σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο το άτομο συμπεριφέρεται σε ένα περιβάλλον (για παράδειγμα στο σπίτι ή στο σχολείο). Αυτοί οι άνθρωποι πιθανότατα δεν γνωρίζουν συγκεκριμένες συμπεριφορές που εμφανίζει το άτομο σε άλλες ρυθμίσεις. Για να αποκτήσετε μια πλήρη εικόνα ενός ατόμου, είναι σημαντικό να ολοκληρώσετε μια ποικιλία ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων των συγγενών και των δασκάλων, να ολοκληρώσουν τις μορφές κλίμακας αξιολόγησης.

Οι γιατροί χρησιμοποιούν τις πληροφορίες που συλλέγονται από τα έντυπα κλίμακας αξιολόγησης για να τους βοηθήσουν να κάνουν διάγνωση και συστάσεις για θεραπεία. Οι γιατροί ενδέχεται επίσης να συστήσουν τη χρήση πολλαπλών ζυγών αξιολόγησης.

Ποια είναι η κλίμακα αξιολόγησης ADHD;

είναι διαθέσιμη μια σειρά από διαφορετικές κλίμακες ADHD.

Θα περιλαμβάνουν συχνά μια επιλογή ερωτήσεων σχετικά με το πόσο συχνά το εν λόγω άτομο εμφανίζει συμπεριφορές που σχετίζονται με τη ADHD και συμπτώματα υπερκινητικότητας, παρορμητικότητας και απροσεξία.

Η κλίμακα αξιολόγησης ADHD θα περιέχει ερωτήσεις σχετικά με τις τυπικές συμπεριφορές που περιλαμβάνουν:

 • Εστιάζοντας σε μια εργασία
 • Πρόβλημα με την οργάνωση
 • Κάνοντας απρόσεκτα λάθη
 • Δυσκολία να παραμείνετε ακίνητοι ή να παραμένουν καθισμένοι
 • Συγκεκριμένα, ζητήθηκε από την αδυναμία να περιμένει τη σειρά τους
 • ανυπόμονη συμπεριφορά
 • να διακόπτει τακτικά τους άλλους, να μιλάει πάνω τους ή να διαταράσσει τις συνομιλίες
 • Δυσκολία στην ολοκλήρωση των εργασιών ακόμη και όταν τους δίνεται άμεσες οδηγίες

Ορισμένες δοκιμές θα ρωτήσουν επίσης για την απόδοση ή την απόδοση της τάξης στην εργασία. Οι τυπικές ερωτήσεις θα περιλαμβάνουν την αξιολόγηση του πόσο συχνά κάποιος:

 • έχει πρόβλημα να θυμηθεί τις οδηγίες, τα ραντεβού ή τις άμεσες εργασίες
 • διακόπτει τους άλλους ή τους εαυτούς τους ενώ μιλάνε
 • Αποσπασμένη από το έργο που δεν είναι σε θέση να κρατήσει το μυαλό τους σε ένα θέμα
 • Αποφεύγει την εργασία, τις ταξικές εργασίες ή τα έργα στην εργασία
 • αφήνει πολλά έργα ατελείωτα ή δυσκολεύονται να τελειώσουν ένα έργο

Οι περισσότερες ερωτήσεις χρησιμοποιούν μια κλίμακα από 0 έως 3 έως 4, με 0 που σημαίνει ότι η συμπεριφορά δεν συμβαίνει ποτέ και 3 ή 4 που σημαίνει ότι συμβαίνει συχνά.

Κοινές δοκιμές κλίμακας βαθμολόγησης ADHD

Υπάρχουν διαφορετικές δοκιμές κλίμακας βαθμολόγησης ADHD που σχεδιάστηκαν ειδικά για παιδιά, εφήβους και ενήλικες.

Οι κοινές κλίμακες βαθμολόγησης για τα παιδιά περιλαμβάνουν:

 • Σύστημα αξιολόγησης συμπεριφοράς για παιδιά (BASC-3), σχεδιασμένο για άτομα ηλικίας 2 έως 21
 • Εθνικός Το Ινστιτούτο για την Υγεία της Υγείας (NICHQ) Vanderbilt Assessment Scale, που προορίζεται για ηλικίες 6 έως 12
 • (CBCL), που δημιουργήθηκε για ηλικίες 6 έως 18
 • Swanson, Nolan και Pelham-IV ερωτηματολόγιο (SNAP-IV), για παιδιά ηλικίας 6 έως 18 ετών
 • Conners-Wells ‘Adolescent Η κλίμακα αυτοαναφοράς, ειδικά για τους εφήβους

Μπορεί επίσης να υπάρχουν κάποιες μεταβολές συμπεριφοράς μεταξύ παιδιών διαφορετικών φύλων, έτσι ώστε ορισμένες μορφές να έχουν ξεχωριστές ερωτήσεις που βασίζονται στο σεξ.

Οι συμπεριφορές ADHD παρουσιάζονται διαφορετικά στους ενήλικες. Οι δοκιμές ειδικά σχεδιασμένες για τη μέτρηση των σημείων ADHD σε ενήλικες περιλαμβάνουν:

 • ADHD Κλίμακα βαθμολόγησης-IV με ενήλικες προτροπές (ADHD-RS-IV) Λειτουργεί η βαθμολογία;

  Η βαθμολογία για τις κλίμακες αξιολόγησης ADHD ποικίλλει ανάλογα με την επιλογή της δοκιμής και την ηλικία του εξεταζόμενου προσώπου. Δύο από τις πιο συχνά χρησιμοποιούμενες δοκιμές είναι η κλίμακα αξιολόγησης NICHQ Vanderbilt και το CBRS.

  Η κλίμακα διαγνωστικής βαθμολόγησης Vanderbilt ADHD

  Η κλίμακα Vanderbilt είναι δημοφιλής στους επαγγελματίες του τομέα της υγείας που διαγνώσουν παιδιά μεταξύ 6 και 12. Αποτελείται από δύο διαφορετικές μορφές για τους γονείς ή τους δασκάλους, οι οποίες ποικίλλουν ελαφρώς.

  Εάν ένα παιδί εμφανίζει τουλάχιστον έξι συμπεριφορές που υποδηλώνουν απροσεξία ή υπερκινητικότητα με βαθμολογία 2 ή 3, ο επαγγελματίας της υγειονομικής περίθαλψης θα εξετάσει τη διάγνωση της ADHD.

  Η κλίμακα Vanderbilt θέτει επίσης ερωτήσεις σχετικά με την απόδοση.

  Η κλίμακα βαθμολόγησης Conners CBRS

  Το Conners CBRS έχει σχεδιαστεί για να καθορίσει εάν οι νέοι φοιτητές πληρούν τις προϋποθέσεις για την ένταξη στην ειδική εκπαίδευση. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να βρεθεί ένα θεραπευτικό σχέδιο για τα συμπτώματα ή για να διαπιστωθεί εάν μια συγκεκριμένη θεραπεία για τα συμπτώματα ήταν αποτελεσματική.

  Υπάρχουν ξεχωριστές φόρμες διαθέσιμες για το παιδί, τον γονέα τους και τον δάσκαλο. Η συντομότερη έκδοση της δοκιμής, που χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση της προόδου ή των συμπτωμάτων, περιλαμβάνει 25 ερωτήσεις και μπορεί να διαρκέσει περίπου 5 λεπτά για να ολοκληρωθεί.

  Οι βαθμολογίες πάνω από 60 δείχνουν σημάδια της ADHD, αλλά ένας γιατρός θα θέλει να καταρρίψει αυτές τις βαθμολογίες πιο διεξοδικά πριν από τη διάγνωση.

  Τι περιλαμβάνει η λίστα ελέγχου των συμπτωμάτων;

  Η 5η έκδοση του διαγνωστικού και στατιστικού εγχειριδίου ψυχικών διαταραχών (DSM-5) περιλαμβάνει κριτήρια για ADHD που περιλαμβάνει έναν κατάλογο ελέγχου των συμπτωμάτων.

  Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) έχουν συντάξει τους καταλόγους για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να κατανοήσουν το βαθμό της αλλαγής συμπεριφοράς μπορεί να οδηγήσει σε διάγνωση ADHD.

  Μια διάγνωση ADHD είναι μια πιθανότητα για άτομα που παρουσιάζουν έξι ή περισσότερα σημάδια υπερκινητικότητας, παρορμητικότητας ή απροσεξία.

  Εκτός από ένα άτομο που έχει πολλαπλά συμπτώματα για περισσότερο από 6 μήνες, πρέπει επίσης να ισχύουν οι ακόλουθες συνθήκες:

  • Οι συμπεριφορές πρέπει να υπάρχουν σε δύο ή περισσότερες ρυθμίσεις </Οι συμπεριφορές πρέπει να είναι ακατάλληλες για την ηλικία του ατόμου
  • Οι συμπεριφορές πρέπει να παρεμβαίνουν και να μειώσουν την ποιότητα της καθημερινής ζωής ενός ατόμου ή της βασικής λειτουργίας σε κοινωνικά περιβάλλοντα
  • Δεν θα είναι άλλη προϋπόθεση που θα μπορούσε να εξηγήσει καλύτερα τα συμπτώματα
  • Το άτομο πρέπει να έχει παρουσιάσει αρκετές συμπεριφορές πριν από την ηλικία των 12 ετών

  που πληρούν αυτές τις απαιτήσεις από μόνα τους ή το παιδί τους, θα πρέπει να δουν έναν γιατρό για μια πιο εμπεριστατωμένη διάγνωση.

  Πώς τα αποτελέσματα οδηγούν σε διάγνωση;

  Ο καθένας μπορεί να κάνει μια δοκιμή και να αναλύσει τον εαυτό του ή το παιδί τους στο διαδίκτυο, αλλά μια διεξοδική διάγνωση από έναν ειδικευμένο γιατρό είναι ο μόνος αποδεκτός τρόπος διάγνωσης της ADHD.

  Ένας γιατρός μπορεί να ζητήσει από τους γονείς να ζητήσουν από τους δασκάλους του παιδιού τους να συμπληρώσουν τις κλίμακες βαθμολογίας. Αυτό θα δώσει στον γιατρό πολλές διαφορετικές προοπτικές σχετικά με τη συμπεριφορά του παιδιού.

  Εάν οι βαθμολογίες δείχνουν ADHD, οι γιατροί είναι πιθανό να ξεκινήσουν μια συζήτηση για διάφορες επιλογές θεραπείας ADHD.

  takeaway

  Μετά από μια διάγνωση ADHD, ένα άτομο μπορεί να λάβει θεραπείες όπως:

  • φάρμακα
  • Συμβουλευτική
  • Η συμπεριφορική θεραπεία
  • Ειδική εκπαίδευση

  με την ηλικία.

  Το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου ADHD είναι εξαιρετικά εύχρηστη, ειδικά όταν ακολουθεί ένα πολύπλευρο σχέδιο θεραπείας υπό την καθοδήγηση ενός επαγγελματία ψυχικής υγείας.

  • ADHD/add
  • Παιδιατρική/Παιδική Υγεία
  • Ιδρύματα και ιατρικά περιοδικά και ενώσεις. Αποφεύγουμε τη χρήση τριτογενών αναφορών. Συνδέουμε τις πρωταρχικές πηγές – συμπεριλαμβανομένων των μελετών, των επιστημονικών αναφορών και των στατιστικών στοιχείων – σε κάθε άρθρο και επίσης τις απαριθμούν στο τμήμα πόρων στο κάτω μέρος των άρθρων μας. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο διασφαλίζουμε ότι το περιεχόμενό μας είναι ακριβές και τρέχον διαβάζοντας την πολιτική συντακτικής μας.

 • Read Previous

  Πόσο μακριά είναι μια θεραπεία για τύφλωση;

  Read Next

  Πώς αντιμετωπίζεται το σύνδρομο κυκλικού εμετού;