Hogyan értékelik az ADHD -t?

Hogyan értékelik az ADHD -t?

Az ADHD -besorolási skála olyan kérdéseket használ fel, amelyek egy személy viselkedésével kapcsolatban értékelik annak valószínűségét, hogy a figyelemhiányos hiperaktivitási rendellenességek vannak. A besorolási skálák a diagnosztikai folyamat kulcsfontosságú részét képezik, és különösen szükségük van a gyermek diagnosztizálására.

A besorolási skála kérdéseire való válaszadáskor a legtöbb ember csak arra készteti megfigyeléseit, hogy az egyén hogyan viselkedik egy környezetben (például otthon vagy iskolában). Ezek az emberek valószínűleg nem ismerik azokat a konkrét viselkedéseket, amelyeket a személy más körülmények között jelenít meg. Annak érdekében, hogy teljes képet kapjon az egyénről, alapvető fontosságú, hogy sokféle ember, beleértve a rokonokat és a tanárokat is, kitölti a minősítési skála űrlapokat.

Az orvosok a besorolási skála űrlapokból összegyűjtött információkat használják, hogy segítsék őket diagnosztizálás és ajánlások kezelésére. Az orvosok azt is javasolhatják, hogy több besorolási skálát használjon.

Mi az ADHD besorolási skála?

Különböző ADHD skálák tartománya áll rendelkezésre.

Gyakran felvesznek kérdéseket arról, hogy a kérdéses személy milyen gyakran jeleníti meg az ADHD-vel kapcsolatos viselkedést és a hiperaktivitás, az impulzivitás és a figyelmetlenség tüneteit.

Az ADHD besorolási skála kérdéseket tartalmaz a tipikus viselkedésről, beleértve:

 • Gyakori fidggeting
 • A székben való pislázás
 • Nehézség Egy feladatra összpontosítva
 • A szervezettel kapcsolatos baj
 • gondatlan hibák elkövetése
 • Nehéz maradni, vagy ülésen maradni
 • Nehéz a figyelem, még akkor is Konkrétan arra kérték, hogy
 • képtelenek várni a fordulatukat
 • türelmetlen viselkedés
 • Rendszeresen megszakítják másokat, beszélnek rajtuk, vagy megzavarják a beszélgetéseket
 • Nehéz a feladatok elvégzése akkor is, ha közvetlen utasításokat kapnak

Egyes tesztek az osztálytermi teljesítményről vagy a munkahelyi teljesítményről is feltesznek. A tipikus kérdések magukban foglalják a besorolást, hogy valaki milyen gyakran:

 • Nehéz emlékezni az utasításokra, a találkozókra vagy a közvetlen feladatokra. elvonja a feladatot, vagy nem tudja meggondolni egy témát.

A legtöbb kérdés 0 -tól 3 -ig vagy 0 -tól 4 -ig terjedő skálát használ, 0 -val, ami azt jelenti, hogy a viselkedés soha nem történik meg, és 3 vagy 4, azaz gyakran fordul elő.

Általános ADHD besorolási skála tesztek

Különböző ADHD -besorolási skála tesztek vannak kifejezetten gyermekek, tinédzserek és felnőttek számára.

Gyermekek általános besorolási skálái a következők:

 • A gyermekek viselkedési értékelési rendszere (BASC-3), amelyet 2–21 éves korúak számára terveztek
 • Nemzeti Nemzeti A Gyermekek Egészségügyi Minőségének Intézete (NICHQ) Vanderbilt értékelési skála, 6–12 éves korosztály számára. (CBCL), amelyet 6-18 éves korosztály számára készítettek. Az önjelentés skála, különösen a tinédzserek számára

A különböző nemű gyermekek között lehet bizonyos viselkedési variációk, tehát egyes formáknak külön kérdései vannak a szex alapján. A

ADHD viselkedése felnőtteknél eltérően jelenik meg. A kifejezetten az ADHD felnőttek jeleinek mérésére tervezett tesztek a következők:

 • Brown Figyelem-hiányossági rendellenességek tüneti értékelési skála felnőttek számára (BADDS)
 • Felnőtt ADHD klinikai diagnosztikai skála (ACDS)
 • ADHD besorolási skála-IV felnőttkori utasításokkal (ADHD-RS-IV)
 • Felnőtt ADHD önjelentési skála (ASRS)

Hogyan Működik a pontozás?

Az ADHD -besorolási skálák pontszáma a teszt megválasztásától és a vizsgált személy életkorától függ. A leggyakrabban használt tesztek közül kettő a NICHQ Vanderbilt értékelési skála és a CBRS.

A Vanderbilt ADHD diagnosztikai besorolási skála

A Vanderbilt skála népszerű az egészségügyi szakemberek körében, akik 6 és 12 év közötti diagnosztizálják a gyermekeket némileg.

Ha egy gyermek legalább hat olyan viselkedést mutat, amely arra utal, hogy figyelmetlenség vagy hiperaktivitás 2 vagy 3 pontszámmal, akkor az egészségügyi szakember fontolóra veszi az ADHD diagnosztizálását.

A Vanderbilt skála a teljesítményhez kapcsolódó kérdéseket is felteszi.

A Conners CBRS besorolási skála

A Conners CBRS célja annak meghatározása, hogy a fiatal hallgatók jogosultak -e a speciális oktatásba való felvételre. Használható arra is, hogy megtalálja a tünetek kezelési tervét, vagy hogy kiderítse, hogy a tünetek egy adott kezelése hatékony -e.

Külön űrlapok állnak rendelkezésre a gyermek, a szüleik és a tanár számára. A teszt rövidebb változata, amelyet az előrehaladás vagy a tünetek nyomon követésére használnak, 25 kérdést tartalmaz, és csak körülbelül 5 percet vehet igénybe.

A 60 év feletti pontszámok az ADHD jeleit jelzik, de az orvos a diagnózis elvégzése előtt alaposabban el akarja bontani ezeket az eredményeket.

Mit tartalmaz a tünetek ellenőrző listája?

A mentális rendellenességek diagnosztikai és statisztikai kézikönyvének (DSM-5) 5. kiadása tartalmazza az ADHD kritériumait, beleértve a tünetek ellenőrző listáját.

A Betegség Ellenőrzési és Megelőzési Központok (CDC) összeállították a listákat, hogy segítsék az embereket megérteni, hogy a viselkedésváltozás milyen mértékben vezethet ADHD -diagnózishoz.

Az ADHD -diagnózis lehetőséget jelent az emberek számára, amelyek legalább hat vagy több hiperaktivitás, impulzivitás vagy figyelmeztetés jelét mutatják.

Egy olyan személy mellett, akinek több tünete van, több mint 6 hónapig, a következő feltételeknek is alkalmazandók:

 • A viselkedésnek két vagy több beállításban kell lennie.
 • A viselkedésnek nem megfelelőnek kell lennie az ember életkorához
 • A viselkedésnek be kell zavarnia és csökkentenie kell az ember mindennapi életének vagy alapvető működésének minőségét a társadalmi környezetben legyen más olyan állapot, amely jobban megmagyarázhatja a tüneteket
 • A személynek több viselkedést kell bemutatnia 12 éves kor előtt Ez megfelel ezeknek a követelményeknek az önmagában vagy a gyermekükben, orvoshoz kell fordulniuk egy alaposabb diagnózishoz.

  Hogyan vezetnek az eredmények diagnózishoz?

  bárki elvégezheti a tesztet és elemezheti magukat vagy gyermekeit online, de a képzett orvos alapos diagnosztizálása az egyetlen elfogadható módszer az ADHD diagnosztizálására.

  Az orvos kérheti, hogy a szülők kérjék gyermekeik tanárait, hogy töltsék ki a besorolási skála űrlapokat. Ez számos különféle perspektívát ad az orvosnak a gyermek viselkedéséről.

  Ha a pontszámok az ADHD -t jelzik, az orvosok valószínűleg beszélgetést kezdenek a különféle ADHD kezelési lehetőségekről.

  Takeaway

  ADHD -diagnózis után egy személy olyan kezelést kaphat, mint például:

  • Gyógyszerek
  • Tanácsadás
  • Viselkedési terápia
  • Különleges oktatás

  Az ADHD -ben szenvedő gyermekek azt tapasztalhatják, hogy tüneteik egész életben maradnak velük, de az is lehetséges, hogy elhalványulnak. életkorral.

  Az ADHD nagy részében rendkívül kezelhető, különösen akkor, ha egy sokrétű kezelési tervet követ egy mentálhigiénés szakember irányítása alatt.

  • ADHD/ADD
  • Gyermekgyógyászat/Gyermekek egészsége

  Az orvosi hírek ma szigorú beszerzési irányelveket tartalmaznak, és csak a szakértői áttekintett tanulmányokból, az akadémiai kutatásokból származnak. intézmények, orvosi folyóiratok és egyesületek. Kerüljük a tercier referenciák használatát. Összekapcsoljuk az elsődleges forrásokat – beleértve a tanulmányokat, a tudományos referenciákat és a statisztikákat – az egyes cikkekben, és felsoroljuk azokat a cikkek alján található források szakaszban is. Többet megtudhat arról, hogyan biztosítjuk, hogy tartalmunk pontos és aktuális legyen a

Read Previous

Mennyire távol van a vakság gyógymódja?

Read Next

Hogyan kezelik a ciklikus hányási szindrómát? A