Mennyire távol van a vakság gyógymódja?

Mennyire távol van a vakság gyógymódja?

Az egyik érzékének elvesztése félelmetes kilátás a legtöbb ember számára, de sok ember számára ez egy szerencsétlen valóság. Az USA -ban emberek milliói szembesülnek a visszafordíthatatlan változások kilátásaival, hogy képesek legyenek látni a körülöttük lévő világot.

Amikor elolvasta ezt a részt, az a tény, hogy képes látni és olvasni, valószínűleg nem is keresztezi a fejedet. Nagyon sok ember nem olyan szerencsés. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint 285 millió embert becslések szerint világszerte látássérültek. Ezek közül 39 millió vak, 246 millió pedig alacsony látás.

A Research! Amerika és a Szem- és Vision Research Szövetség (AEVR) által a közelmúlt A betegség és a HIV, mint a négy legrosszabb dolog, ami veled történhet.

Sajnos a látás elvesztése gyakori probléma, legyen az öregedés vagy egy adott állapot kialakulása miatt. A jó hír az, hogy a látáskárosodás 80% -a megelőzhető vagy gyógyítható, de mi a fennmaradó 20%?

Ebben a Spotlight -cikkben röviden áttekintjük a retina degenerációs rendellenességeket – a kapcsolódó állapotok egy csoportját, amely jelenleg gyógyítás nélkül van. Milyen kezeléseket fejlesztenek ki jelenleg? És képesek -e a kutatók elképzelni egy olyan jövőt, ahol minden beteg számára helyreállíthatók?

Gyógyítható és gyógyíthatatlan rendellenességek

Leggyakrabban a látáskárosodást nem korrigált töréshibák (43%) vagy szürkehályog (33%) okozzák. A refrakciós hibák közé tartozik a myopia (rövidlátás), a hyperopia (távoli látás) és az astigmatizmus, amelynek során a szaruhártya vagy lencse nincs tökéletesen ívelt alakja.

Ha látáskárosodást okoznak ezek a problémák, gyakran a kezelés könnyen elérhető. A refrakciós hibákat szemüveggel, kontaktlencsékkel vagy refrakciós műtétekkel javíthatjuk. A szürkehályogot – a lencse elhomályosulását – általában olyan műtéti eljárással kezelik, amely az Egyesült Államokban a leggyakrabban végrehajtott.

Míg a látáskárosodás 80% -a megelőzhető vagy gyógyítható, az esetek 20% -a marad, amelyeknél jelenleg nincs gyógymód. Számos körülmény létezik, amikor azok, akik fejlesztik őket, fokozatos látásvesztéssel szembesülnek, amíg a károsodásuk annyira súlyos, hogy ténylegesen vakok.

A retinális degenerációs rendellenességek nem gyógyítanak. Ezek a betegségek lebontják a retina -t, a szemet tartalmazó sejtek hátulján található szöveti rétegeket, amelyek kimutatják a szervbe belépő fényt.

Számos ilyen degeneratív betegség létezik, beleértve a retinitis pigmentosa -t, a makuladegenerációt és az usher -szindrómát. Különösen az életkorhoz kapcsolódó makuladegeneráció a vakság vezető oka a fejlett világban.

Az orvosi hírek ma megkérdezték Dr. Raymond Iezzi -t, a Mayo Clinic szemészeti tanácsadóját, mi a legnagyobb akadálya a retina degenerációs rendellenességek gyógyításának megtalálása. Azt mondta nekünk, hogy a tudósok és a klinikusok számos kihívással szembesülnek a kezelések kidolgozása során, mivel több száz biokémiai rendellenesség van a tézisek rendellenességeiben.

„További” – tette hozzá -, bár a retina degenerációjának több mintája van, mindegyiket az érintett sejtektől, valamint a degeneráció stádiumától és súlyosságától függően eltérően kezelik. ”

Amikor a retinális degenerációs állapotokat először diagnosztizálták, mindegyiket retinitis pigmentosa jelölték. Ahogy az ismeretek ezen a területen javultak, a tudósok tudatában voltak annak, hogy különféle kapcsolódó állapotok léteznek, mindegyik a retina különböző területeit befolyásolja saját speciális mechanizmusukkal.

Azokban a betegekben, akiknek a látása továbbra is jó, a terápiás megközelítések a neuroprotekcióra vagy a génterápiára irányíthatók.

„Azáltal, hogy megóvja a retina sejtjeit a mögöttes biokémiai rendellenességhez kapcsolódó haláltól, megőrizhetjük a látványt a betegek nagy populációi között” – magyarázta Dr. Iezzi. “A robusztus neuroprotekciós stratégia megakadályozná a sejtek halálát és a látásvesztést, függetlenül a mögöttes biokémiai rendellenességektől.” A

génterápia inkább a retina sejtek halálához vezető biokémiai rendellenességek kijavítására összpontosít. Ez a megközelítés nagyon specifikus, és Dr. Iezzi azt mondta az MNT -nek, hogy több száz kezelést kell fejleszteni a retina degeneratív betegségek teljes tartományának kezelése érdekében.

A látás helyreállítása és védelme az őssejtekkel

A szem kísérleti kezelésekhez vezet, könnyen kezelhető és gyakran védve a gyulladásos reakcióktól, amelyek megzavarhatják a terápiákat. Hozzáférhetőségének köszönhetően a sebészek könnyen megfigyelhetik és nyomon követhetik az új kezelések előrehaladását.

Dr. IEZZI kijelentette, hogy a Mayo Clinic -en jelenleg új módszerekkel dolgoznak az őssejtek termesztésére a beteg saját szövetmintáiból; Regeneratív megközelítés, amely egy napon a látás helyreállításához vezethet azoknak az embereknek, akik elvesztették.

Az embrionális őssejtek felhasználhatók új retina pigmentált hámsejtek – a retina vizuális sejtek táplálására és a fény felszívására – felépítésére, amelyeket átültethetnek egy betegbe.

Ennek végrehajtása lassíthatja vagy megakadályozhatja a vizuális sejtek elvesztését, és bár az új vizuális sejtek az embrionális őssejtekből még kiáltottabb eredményekhez vezethetnek, a kutatók nehezebbnek találták ezeket a sejteket és a sikeres kiszámítást, és ültesse át őket a retinába.

Az egér vizsgálatok korábban kimutatták, hogy ez a technika működhet, és hogy a transzplantált sejtek teljes mértékben integrálódhatnak a retinába, helyreállítva az állatok látását.

A retina -rúd -sejtekben és a kúpsejtekben kétféle fotoreceptív sejt létezik. Míg a rúd sejteket a fény stimulálja az intenzitás széles skáláján, az alak, a méret és a fényerő érzékelése, a kúpsejtek érzékelik a színt és a finom részleteket.

A kutatóknak sikerült a rúdsejteket az embrionális őssejtekből származtatni, és jelenleg a kúpsejtek származtatása és az állatok átültetésén dolgoznak. Ha ezek a kísérletek sikeresek, a következő lépés lehet az emberi kísérletek.

Megfelelő neuroprotekció nélkül azonban az újonnan átültetett sejtek ugyanolyan érzékenyek lehetnek a retinális degenerációs rendellenességekre, mint az általuk helyettesített sejtek. Ez a probléma a génterápia kutatásának fontosságát alapozza, amelynek célja a sejthalálhoz vezető biokémiai rendellenességek kijavítása.

Van egy olyan kezelés, amely azonban a látás helyreállításához vezetett a retinális degenerációs rendellenességek előrehaladott formáiban. Csakúgy, mint a protézisek felhasználhatók a funkció helyreállítására azoknak az egyéneknek, akik elvesztették a végtagokat, úgy is, hogy az egyének, akik elvesztették látásukat, retina protéziseket használhatnak.

A retina protézis csodája

„Azokban a betegekben, akik már elvesztették látásukat, terápiás célunk a látás helyreállítása” – mondta Dr. Iezzi. “Ezt sikeresen megvalósították az Argus II retina protézisén keresztül előrehaladott retinitis pigmentosa -ban szenvedő betegek esetén.”

A múlt hónapban az MNT beszámolt Allen Zderad, egy olyan ember történetéről, aki ténylegesen vak volt, de most már képes kiállítani a tárgyak és az emberek körvonalait az új retina protézisének köszönhetően.

Dr. Iezzi volt a szemész, aki Zderad urat előterjesztette az eljáráshoz, és az Egyesült Államokban a 15. emberré tette az életmódosító eszközt. Most már képes navigálni a zsúfolt környezetben – például a bevásárlóközpontokban – nád használata nélkül.

Egy szemüveghez csatlakoztatott kamera a vizuális információkat továbbítja egy kis chiphez, amelyet a szem hátuljára rögzítenek egy kis számítógépen keresztül, amelyet egy övcsomagban viselnek. A chip könnyű jeleket küldhet közvetlenül a látóidegre, megkerülve a sérült retina -t, és vizuális információkat biztosítva a betegnek fényvillanások formájában.

Dr. IEZZI leírja, hogy a retina protézis mit ad „mesterséges látásnak”, ellentétben a látás bármely formájával, amelyet a betegek korábban tapasztaltak. Noha a látás ezen formáját alapvetőnek lehet tekinteni, összehasonlítva azzal, amit a normál látványos emberek hozzászoktak, sokan látás nélkül jelentős javulás.

Mivel először alkalmazta a retina protézisét, Zderad úr a mesterséges látást „durva, de jelentősnek” írta le.

“Noha ez a technológia helyreállítja a kezdetleges látást, végül ezeknek az eszközöknek a javulásakor, egy nap képesek vagyunk olyan fejlett makulájú betegségekben szenvedő betegek kezelésére, mint például a Stargardt makula disztrófia vagy az életkorral összefüggő makuladegeneráció”, Dr. IEZZI Dr. IEZZI javasolt.

Az ilyen kezelés jövőbeli kilátásai valóban izgalmasak, de valószínűleg egy ideig eltelt, mielőtt ennek a technológiai áttörésnek az előnyei széles körben tapasztalhatók. Jelenleg az eszköz 144 000 dollárba kerül, és a WHO becslése szerint a világ látássérült LIVE kb. 90% -a alacsony jövedelmű beállításokban.

A szemed egészséges tartása

Sok embernek elég szerencsés lesz, hogy ne alakítson ki retinális degenerációs rendellenességet, de ez nem azt jelenti, hogy a szemük sérthetetlen a károsodáshoz. Nagy mennyiségű látáskárosodást lehet megakadályozni, de milyen intézkedéseket lehet tenni annak biztosítása érdekében, hogy ez megtörténjen?

A Nemzeti Szem Intézet (NEI) számos egyszerű lépést javasol, amelyeket meg lehet tenni annak biztosítása érdekében, hogy a szeme olyan egészséges legyen, amennyire csak lehet:

  • Ne dohányozzon. A dohányzást a szürkehályog, a látóideg károsodása és az életkorhoz kapcsolódó makula degeneráció kialakulásának fokozott kockázatával társították. A szemfertőzés kockázatának csökkentése érdekében
  • Tudja meg, hogy a család szemének egészségügyi története. Számos súlyos szembetegség, például a retinitis pigmentosa örökletes, és az ilyen állapotok kialakulásának kockázatának ismerete javíthatja a rendelkezésre álló kezelés szintjét
  • Átfogó szemvizsgálat. Az egyetlen módja annak, hogy teljes mértékben biztos lehessen a szem egészségében, ha meglátogat egy szemápolási szakembert.

Ki állítja, hogy az elmúlt 20 évben jelentős előrelépés történt a látáskárosodás megelőzésében és gyógyításában a világ számos országában. 2013-ban az Egészségügyi Világgyűlés jóváhagyta a 2014-19-es cselekvési tervet a szem egészségének egyetemes hozzáféréséhez. Ennek a tervnek az a célja, hogy 2019 -ig 25% -kal csökkentse az elkerülhető látáskárosodást. Bátorító arra gondolni, hogy a látáskárosodás már nem olyan abszolút kilátás, mint valaha.

A protéziseknek köszönhetően az emberek, akik elveszítették a lábát, nem tudnak járni, és a legtöbb ember nem tudta, hogy hiányzik a végtagja. Nem túl nehéz egy olyan jövőbeli világot elképzelni, amelyben az embereket meg lehet gyógyítani a vakságról, és a korábbi fogyatékosságukra vonatkozó bármilyen utalás láthatatlan marad.

  • Orvosi innováció
  • Szem egészség/vakság
  • Transzplantációk/szervadományok
Read Previous

Πώς αντιμετωπίζεται το σύνδρομο κυκλικού εμετού;

Read Next

Hogyan értékelik az ADHD -t?