Mi okozza az epevezeték akadályát?

Mi okozza az epevezeték akadályát?

Az epevezeték -obstrukció, más néven epe obstrukció, akkor az az egyik olyan csatorna, amely az epehólyagon keresztül a májból az epet hordozza a bélbe. Kezelés nélkül ez az elzáródás súlyos szövődményekhez vezethet, beleértve a súlyos fertőzést is.

Ez a cikk feltárja az epevezeték -obstrukció néhány vezető okát, annak tüneteit, diagnosztizálását és kezelését.

Mi az epevezeték akadályozása?

A máj az epe nevű folyadékot állít elő. Az epe koleszterin- és epessókat tartalmaz, amelyek segítenek a bélben a zsírok emésztésében. Ezenkívül tartalmaz egy bilirubin nevű hulladékterméket.

Az epe áthalad az epevezetékeken a májból az epehólyagig, amely azt tárolja. A vékonybélbe utazik, amikor az étel emésztéséhez szükséges. Ez a vezetékhálózat az eparendszer része.

Ha egy vagy több csatornát, amely a szállító epet blokkolja, akkor az epevezeték -akadálynak nevezik. Ezt általában epe obstrukciónak is nevezik.

Az epevezeték -obstrukció az epe felhalmozódásához vezethet a májban és a vérben a bilirubin felhalmozódásához.

okok

Az epevezeték -obstrukció leggyakoribb okai a következők:

epekövek

Az epekövek az epevezeték gyakori oka akadály. Kerülhetnek, ha kémiai egyensúlyhiány van az epehólyagban. Ha elég nagyok, akkor blokkolhatják az epevezetéket, amikor áthaladnak az eparendszeren.

epevezeték vagy hasnyálmirigyrák

Az epevezeték -rák minden olyan rákra utal, amelyek az eparendszerben kialakulnak. A kapott daganatok blokkolhatják az epevezetéket.

A hasnyálmirigyrák epecsatorna obstrukciót okozhat, ha a daganat belép a bélbe.

A test másutt elindult rákok is elterjedhetnek az eperendszerbe, ahol akadályokat okozhatnak.

sérülés

Az elzáródás néha olyan sérülésből származhat, amely orvosi eljárás során, például epehólyag -műtét vagy endoszkópia során következik be.

choledochal ciszták

choledochal ciszták időnként epecsatornák akadályokat okozhatnak. Ezek a ciszták, amelyek egy megnövekedett epevezeték szakaszai, veleszületett, azaz néhány ember született velük. Ők is ritkák.

Kockázati tényezők

Az alábbiak bármelyikének története növelheti az epevezetékek obstrukciójának kockázatát:

 • epekövek
 • hasnyálmirigyrák
 • krónikus pancreatitis
 • Legutóbbi epebő műtét
 • Legutóbbi epe rák
 • Hasi trauma vagy sérülés
 • szed Az immunszuppresszáns gyógyszerek, mivel egyesek olyan fertőzéseket eredményezhetnek eremax gyógyszertár kattintson ide további információkért, amelyek blokkolják az epevezetéket

A blokkolt epevezeték tünetei hirtelen bekövetkezhetnek, vagy ha egy személy sok éven át lassan észreveszi őket.

A tünetek egy része az obstrukcióhoz kapcsolódik, ami miatt a májtermékek biztonsági másolatot készítenek és szivárognak a véráramba. Másokat az epevezeték okoz, hogy nem képesek szállítani az emésztő gyümölcsleveket, amelyekre a bélre van szükség. Ez megakadályozhatja, hogy a test megfelelően felszívjon néhány zsírot és vitamint.

Ha a bilirubin nem képes belépni az epebe, akkor a testben felhalmozódik, és sárgaságot okozhat. Ekkor az ember bőre és a szemük fehérek sárgává válnak. A bilirubin hiánya az epeben sötét vizeletet és sápadt székeket is okozhat

Az epecsatorna -obstrukcióval rendelkező emberek gyakran is tapasztalhatók:

 • Viszketés
 • hasi hasi hasi Fájdalom, általában a jobb felső részben
 • Láz vagy éjszakai izzadás
 • émelygés és hányás
 • Fáradt vagy energiahiány
 • Nem szándékos súly Veszteség
 • Az étvágy elvesztése

Diagnózis

A diagnózis első lépése egy fizikai vizsgálat, amelynek során az orvos megpróbálja érezni az emberét epehólyag. A májkárosodás hasonló tüneteket okozhat az epe -obstrukcióhoz, így az orvos az alkohol- vagy kábítószer -használatról, valamint a szexuális gyakorlatról is kérdezheti.

Az orvos vérvizsgálatokat is végezhet. A következő eredmények egy epe -obstrukciót sugallnának:

 • A szokásosnál magasabb a bilirubin szintje
 • A szokásosnál magasabb az lúgos foszfatáz szintjei
 • A szokásos szintnél magasabb, mint a szokásos szintek. Májenzimek száma

Ha a vérvizsgálatok epe obstrukciót sugallnak, az orvos javasolhatja a következő képalkotó módszerek egyikét a diagnózis megerősítésére:

 • A hasi ultrahang
 • Hasi számítógépes tomográfia (CT) szkennelés
 • Mágneses rezonancia cholangiopancreatográfia (MRCP)
 • Perkután transzhepatikus cholangiogram (PTCA)
 • endoszkópos retrográd kolangiopancreatográfia ( ERCP)

kezelés

A kezelés célja az elzáródás enyhítése, és az alapvető októl függ.

Az orvosok általában endoszkóp segítségével eltávolíthatják az epeköveket egy ERCP során. Néhány ember azonban továbbra is műtétet igényelhet.

Súlyos vagy gyakori tünetekkel rendelkező személynek szükség lehet az epehólyag eltávolításához. Ez megállítja az epekövek újbóli megjelenésének problémáját. Az emberek egészséges életet élhetnek epehólyag nélkül.

Ha az okot ráknak találják, akkor a csatornákat meg kell nyújtani és le kell üríteni. Az orvosok ezt endoszkóp segítségével vagy tűt helyeznek a bőrön. Ezután a rákot a kemoterápia és a sugárterápia keverékével kezelik, annak típusától, méretétől és helyétől függően.

Ha valakinek van coledochális cisztája, az orvos általában javasol egy műtéti eljárást az epevezetékek kibővített területeinek kijavítására.

szövődmények

Ha kezeletlen marad, az epevezeték-akadályok életveszélyes fertőzésekhez vezethetnek. Hosszú távon krónikus májbetegségeket is eredményezhetnek, például epecirrózist.

Ha a máj alján található „lefolyócső” vagy a közönséges epevezeték blokkolva marad, akkor a véráramban lévő bilirubin felhalmozódása sárgasághoz vezethet.

Ez az elzáródás a májba történő baktériumokhoz is vezethet, ami súlyos fertőzést okozhat, amelyet növekvő cholangitisnek hívnak.

Ha az elzáródás az epehólyag és a közönséges epevezeték között fordul elő, akkor az embernek a kolecisztitisz veszélye van. Ez az epehólyag gyulladása, amely súlyos fertőzéshez vagy az epehólyag repedéséhez vezethet. A kolecisztitisz mindkét szövődménye sürgősségi műtétet igényel az epehólyag eltávolításához.

A kutatók kapcsolatokat találtak az epekövek és az elhízás között. Egyes szakértők úgy vélik, hogy a kevesebb koleszterinszint, telített zsír, transzzsír és finomított cukor fogyasztása csökkenti az epekövek kialakulásának kockázatát.

Míg az epevezeték -akadályok egyéb okai általában nem megelőzhetők, a kockázati tényezők és a tünetek tisztában való tudatosítása azt jelenti, hogy az emberek orvosi segítséget kérhetnek, mihelyt rájönnek, hogy problémát okozhat.

Bárki, akinek egy vagy több az epevezeték-akadályok kockázati tényezője, orvoshoz kell fordulnia, ha tapasztalja:

 • Könnyebb színű székek
 • Sötétebb -Azott vizelet
 • A bőr sárgása
 • Gyomor -bél/gastroenterológia
 • Májbetegség/hepatitis
 • Urológia /Nefrológia

Az orvosi hírek ma szigorú beszerzési iránymutatásokat tartalmaznak, és csak a szakértői áttekintésű tanulmányokból, az akadémiai kutatóintézetekből, valamint az orvosi folyóiratokból és egyesületekből származnak. Kerüljük a tercier referenciák használatát. Összekapcsoljuk az elsődleges forrásokat – beleértve a tanulmányokat, a tudományos referenciákat és a statisztikákat – az egyes cikkekben, és felsoroljuk azokat a cikkek alján található források szakaszban is. Többet megtudhat arról, hogyan biztosítjuk, hogy tartalmunk pontos és aktuális legyen a

Read Previous

Is Omegle Protected For Kids? 7 Security Issues For Folks

Read Next

Mi okozza azbesztózist?