Mi okozza az ideges gyomrot, és hogyan kell kezelni

Mi okozza az ideges gyomrot, és hogyan kell kezelni

Összekapcsoljuk az elsődleges forrásokat – beleértve a tanulmányokat, a tudományos referenciákat és a statisztikákat – az egyes cikkekben, és felsoroljuk azokat a cikkek alján található források szakaszban is. Többet megtudhat arról, hogyan biztosítjuk, hogy tartalmunk pontos és aktuális legyen a Az orvosok használhatják az „ideges gyomor” kifejezést olyan tünetekre utalva, mint például a hányinger vagy puffadás, amelyek nem kapcsolódnak a gastrointestinalis (GI) állapotához.

Az ideges gyomor kezelések gyakran magukban foglalják a szorongás, a stressz és a feszültség csökkentésére szolgáló technikákat.

Ebben a cikkben megismerje az ideges gyomor okait, tüneteit és kezelését, valamint azt, hogy miként lehet megakadályozni az újbóli eseményt.

tünetek

Az ideges gyomor tükrözheti egyes GI -rendellenességek tüneteit. Ide tartoznak olyan állapotok, mint például az irritábilis bél szindróma (IBS), a Crohn -kór, az fekélyes vastagbélgyulladás és a gastroenteritis, amely bakteriális vagy vírusos gyomorfertőzés.

Az ideges gyomor tünetei magukban foglalhatják:

 • CRAMPS
 • Az étvágy változásai
 • EMLÉKELÉS
 • émelygés
 • Székrekedés

A gyermekek gyakran ideges gyomor tüneteit tapasztalhatják meg. Lehet, hogy tüneteiket másképp írják le, mint a felnőttek. Lehetséges, hogy megtagadják az iskolába járást, vagy gyakran beszámolnak a gyomorfájdalomról anélkül, hogy a fertőzés más jeleit bemutatnák.

okok

A GI traktusnak megvan a saját idegrendszere, amelyet enterális idegrendszernek hívnak. A gyomor idegvégződései reagálnak a stresszhormonokra, amelyeket az agy felszabadít. Ez a „harc-vagy repülés” válasz része, amely miatt a stresszhormonok jelzik a gyomor lelassulását, hogy több vér pumpálhasson a tüdőbe és az izmokba.

Az emberek rendszeresen magas szintű stresszt tapasztalhatnak, ami utánozhatja a harc vagy a repülés reagálását. Az ideges gyomor néhány stresszhöz kapcsolódó kiváltója a következők:

 • Egy közelgő esemény, például egy teszt vagy bemutatás
 • Pénzügyi problémák
 • Kapcsolat vagy család Problémák
 • válás
 • Változások a munkahelyen
 • Haza mozgatása
 • Egy szeretett ember halála
 • Krónikus betegség

Az ideges gyomor adhat valakinek „pillangóknak” a gyomrában, vagy akár úgy érezheti, mintha hányni kellene.

Időnként az emberek ideges gyomornak nevezik az IBS -t. Azonban egy embernek ideges gyomora lehet IBS nélkül. Az IBS diagnosztizálása megköveteli, hogy a tünetek legalább 3 hónapig következetesen forduljanak elő. Az IBS tünetei gyakran javulnak az étkezési és életmódbeli változásokkal is.

Kezelés

Bár lehetséges, hogy otthoni ideges gyomor tüneteit kezeljük, néhány ember inkább az egészségügyi szakemberrel beszélhet.

Azok a potenciális kiváltók, amelyekkel az embernek meg kell oldani a tünetek csökkentése érdekében, magában foglalja az iskolával, a munkával, a családdal vagy a kapcsolatokkal kapcsolatos nyomásokat.

Az ideges gyomor kezelések példái a következők:

 • Terápia: A pszichiáter vagy a terapeuta látása segíthet az embernek az életében a stressz csökkentése érdekében. Senki sem tudja kiküszöbölni a stresszt, de a terapeuta segíthet az embernek a jobb megbirkózás módjának azonosításában, amikor megtapasztalják.
 • Gyógyszerek: Egyes esetekben egy személynek gyógyszert kell szednie a szorongás és a stressz szint csökkentése érdekében. A szorongás és a depresszió kezelése szintén hozzájárulhat az ideges gyomor előfordulásának csökkentéséhez.
 • Meditáció: A meditáció csökkentheti a szorongást és a stresszt azáltal, hogy javítja az ember fókuszát és figyelmét. A meditáció magában foglalja egy csendes szobában való ülést vagy feküdést, és a lélegzetre összpontosít. Néhány ember dönthet úgy, hogy megismétli a mantrát, hogy segítsen nekik összpontosítani energiájukat és enyhíteni a stresszt. A meditációhoz napi 10–15 percig is segíthet egyes egyéneknek csökkenteni az ideges gyomor tüneteit.
 • Ételek: Gyakran jó ötlet korlátozni az olyan ételeket, amelyek súlyosbíthatják az ideges gyomrot. Ezek az egyének között változhatnak, de a gyakori bűnösök közé tartoznak a tejtermékek és a koffeinmentes italok, például a kávé, a csokoládé, a szóda és a tea.
 • Stressz-megváltó tevékenységek: Segíthet a stressz csökkentését, például a testmozgás, a naplózás, az olvasás, a zenehallgatás vagy a barátokkal való beszélgetés. Időnként egy személy úgy találja, hogy enyhítheti a stresszt is azáltal, hogy csökkenti a napi ütemtervben szereplő kötelezettségvállalások számát.
 • Természetes gyógymódok: A gyömbér, amelyet az emberek kortyolgathatnak, rághatnak gyökérként, vagy kiegészítőként vehetnek részt, segíthetnek enyhíteni az enyhe gyomor -bélrendszeri tüneteket, ideértve a hányingert is. A borsmenta tea ivása vagy a borsmentaolaj illata szintén csökkentheti az ideges gyomor tüneteit.

Az orvos javasolhat konkrét kezeléseket is, miután megismerik az ember egészségügyi történetének részleteit.

Outlook

Az ideges gyomor olyan tüneteket okozhat, amelyek hasonlóak a krónikus GI -rendellenességekhez. Ha valaki rendszeresen tapasztalja meg ezeket a tüneteket, az orvos diagnosztizálhatja azokat IBS -sel.

Bármely mögöttes stresszor kezelése segíthet csökkenteni az ideges gyomor előfordulását, enyhítheti a tüneteket és javíthatja az ember életminőségét.

 • Mentális egészség
 • szorongás/stressz
 • Gyomor -bél/gastroenterológia

Az orvosi hírek ma szigorú beszerzési irányelveket tartalmaznak, és csak rajzolnak csak A szakértői áttekintésű tanulmányokból, a tudományos kutatóintézetekből, valamint az orvosi folyóiratokból és egyesületekből. Kerüljük a tercier referenciák használatát. Összekapcsoljuk az elsődleges forrásokat – beleértve a tanulmányokat, a tudományos referenciákat és a statisztikákat – az egyes cikkekben, és felsoroljuk azokat a cikkek alján található források szakaszban is. Többet megtudhat arról, hogyan biztosítjuk, hogy tartalmunk pontos és aktuális legyen a

Read Previous

High 10 Free Chat Rooms Best Free Chat Lines Sites 2021

Read Next

16 Greatest Online Video Chat Web Sites In 2023