Mi okozza azbesztózist?

Mi okozza azbesztózist?

azbesztózis az apró azbesztszálak belélegzésének eredményeként fordulhat elő. Az azbeszt egy természetes ásvány, amely szálak kötegeként fordul elő. Az azbesztszálak nem párolognak a levegőbe, és nem oldódnak fel a vízben.

Ez a cikk arra összpontosít, hogy hol található azbeszt, hogyan kell élni azbesztózissal, hogyan kell kezelni az állapotot és még sok más.

Hol található az azbeszt?

Mielőtt az emberek rájöttek, hogy az azbeszt káros, az épületfejlesztők mindenféle módon felhasználták. Az American Lung Association (ALA) azt sugallja, hogy sok 1977 előtt épített háznak azbesztje lehet olyan anyagokban, mint a csövek, a pattogatott kukorica mennyezet és a padlólapok.

Azbesztszálak erősek és ellenállnak a hőnek, és nem viselnek villamos fungoxil vélemények nézd meg a referenciámat energiát. Ezek az ingatlanok évszázadok óta arra késztették az építőipari vállalatokat, hogy azbesztot használjanak, ahol csak tudtak. Az 1970 -es években nyilvánvalóvá vált, hogy az azbeszt súlyos egészségügyi problémákat okozhat, így a vállalatok haladéktalanul váltottak az alternatív anyagok felhasználására.

Az egyik fontos dolog, amelyet az embereknek tisztában kell lenniük, az, hogy az azbeszt nem okozhat kárt, ha nem por formájában van. Mindaddig, amíg egy személy nem lélegzik, biztonságban vannak. Tehát, ha az ember otthonában azbeszt zavartalan marad, akkor rendben lesz.

azbesztózissal élve

azbesztózis progresszív betegség, ami azt jelenti, hogy az idő múlásával rosszabb lesz. Az azbesztózis tünetei az expozíció után legfeljebb 20 évig alakulhatnak ki, ami késlelteti a lehetséges kezelést.

Lehetséges, hogy évtizedek óta élhet a betegséggel, de mindenkit másképp érint, tehát a kilátások változhatnak. Vannak, akik hosszú ideig élhetnek azbesztózissal, de mások számára ez gyorsabban haladhat.

Röviden: az azbesztózisban szenvedő emberek várható élettartama az egyének között nagyban eltérhet. Számos tényező befolyásolja az ember várható élettartamát, ideértve a tünetek súlyosságát és a kezelés időzítését.

azbesztóziskezelés

Amikor az azbesztszálak belépnek a tüdőbe, gyulladást és végül hegesedést okoznak. Ezenkívül karcinogén, ami azt jelenti, hogy rákot okoznak. Miután a szálak a tüdőben vannak, nem lehet eltávolítani őket.

Jelenleg nincs gyógymód azbesztózisra, és az ember tüdejének károsodása visszafordíthatatlan. Mire az orvos azbesztózisban szenvedő személyt diagnosztizál, a szálak jelentősen károsíthatták a tüdőt.

Az ALA szerint az ember bizonyos lépéseket tehet a tünetek csökkentése és életminőség javítása érdekében. Ide tartoznak:

 • A dohányzás abbahagyása: A dohányzás növeli a tüdőrák kockázatát, de az azbesztózis más tüneteit is rosszabbá teheti.
 • Oxigénterápia: Az oxigénben gazdag levegő belélegzése gépből vagy tartályból javíthatja a lélegzetet.
 • Pulmonalis rehabilitáció: A gyakorlati program és az egészségügyi tanácsadás összekapcsolása segíthet a tünetek kezelésében.
 • Vakcinációk: A mérgező anyagok és a betegségnyilvántartási ügynökség rendszeresen oltást javasol az influenza és a pneumokokkusz tüdőgyulladás ellen.

Azbesztózis diagnosztizálása és tesztek

Az orvos több teszt és értékelés segítségével diagnosztizálhatja azbesztózist. Ide tartoznak:

 • Fizikai vizsgálat
 • kórtörténet
 • Egyszerű légzési tesztek
 • A munka előzményei (az azbeszt kockázatának felmérése érdekében expozíció munka közben)

Tudjon meg többet a különféle légzési (tüdő) tesztekről.

Az orvos biopsziát végez az azbesztszálak tüdőszövetének észlelésére. Ezt az eljárást azonban nem használhatják annak meghatározására, hogy mennyi azbeszt van a tüdőben, vagy megjósolják, hogy az azbeszttel kapcsolatos betegség alakulhat ki.

A Nemzeti Rák Intézet (NCI) szerint a mellkas röntgenfelvétele feltárhatja az azbeszttel kapcsolatos tüdőbetegség korai jeleit, lehetővé téve a legmegfelelőbb kezelést egy korábbi szakaszban, mielőtt a tünetek teljes mértékben bemutatnák – Érdemes megjegyezni, hogy az orvosok többnyire mellkasi röntgenfelvételeket használnak a tüdőbetegség ellenőrzésére, mivel nem tudják őket használni azbeszt rostok észlelésére a tüdőben.

Kockázati tényezők

Az aszbesztózis kialakulásának kockázata számos tényezőtől függ. Ide tartoznak:

 • Azbeszt expozíciójának szintje
 • Milyen gyakran történt az expozíció
 • Mennyi ideig tartott az expozíció óta
 • Ha a személynek már van tüdő- vagy légzési problémái,
 • Ha az 1970 -es és 1990 -es évek között építésben dolgoztak,

Ha egy személy jelenleg olyan iparban dolgozik, amelyben ott van Nagy esély az azbeszttel, például hajógyárakkal és építkezéssel, most vannak olyan óvintézkedések, amelyek minimalizálják az expozíció kockázatát.

tünetek

Ha egy személynek azbesztnek való kitettsége volt, az ALA és az NCI megjegyzi, hogy a következő tünetekre kell figyelniük:

 • Rövidség lélegzet, zihálás vagy rekedtség
 • Egy tartós köhögés, amely idővel rosszabbodik
 • Vér a köpetben (folyadék), amely a tüdőből származik, amikor köhögéssel
 • Fájdalom vagy meghúzás a mellkasban
 • Nehéz nyelni
 • A nyak vagy az arc duzzanatja
 • Az étvágy elvesztése
 • Nem szándékos fogyás
 • Fáradtság vagy vérszegénység
 • Klubbed (duzzadt) ujjhegy, fejlettebb esetekben

komplikációk

Az aszbesztózisban szenvedő emberek megnövekedtek A mezotelióma és a tüdőrák kialakulásának kockázata.

A mezotelióma a tüdő és a mellkas üregét körülvevő membrán ritka rákja. Ez befolyásolhatja a has bélését is. Az emberek gyakran csak akkor kapnak diagnózist, amikor a betegség előrehaladott stádiumban van. A

A tüdőrák rosszindulatú daganat, amely betolakod és blokkolja a tüdő légiterjedését. Az ALA szerint a tüdőrák a világ leggyakoribb típusa világszerte, és a diagnózis 1 éven belüli túlélési aránya kevesebb, mint 50%.

Ezek a feltételek általában nem okoznak észrevehető tüneteket, amíg az egész testben elterjednek, ezért halálosak.

mikor kell orvoshoz fordulni

Az embernek a lehető leghamarabb beszélnie kell az orvossal, ha aggódnak azbesztózis kockázata miatt. Minél hamarabb látja az ember orvost, annál kezdődik a korábbi kezelés.

Az American Cancer Society azt állítja, hogy önmagában az azbeszt expozíciója elegendő ahhoz, hogy a rendszeres CT -szkenneléseket a tüdőrák szűrése érdekében kapjuk. Ezért az a személy, aki ezt az expozícióval rendelkezik, akkor fontolóra veheti a rendszeres tesztelést, még akkor is, ha nincs tünete.

Outlook

Amikor egy személy azbesztózis diagnosztizálását kapja, az orvos egy kezelési kezelési programot javasol, amely magában foglalhatja a tüdő rehabilitációs gyakorlatokat és az oxigénterápiát.

Ezek a kezelések célja a tüdő további károsodásának minimalizálása. Néhány azbesztózisban szenvedő embernek súlyosabb állapota lehet, például tüdőrák és mezotelióma.

Megelőzés

Az azbeszt használata ma az Egyesült Államokban nagyon szabályozott. A megelőzés kulcsfontosságú az azbesztózis elkerüléséhez, de a legtöbb eset akkor fordul elő, mivel az emberek nem tudják annak veszélyeit az expozíció idején.

Az emberek fel tudnak bérelni egy ellenőr, aki azbeszttel teszteli otthonát. Ha az ellenőr azbeszt felfedezi, akkor azt javasolják, hogy béreljen fel egy szakembert, hogy távolítsa el azt otthonról, hogy elkerülje a háztartás kitettségét.

Összegzés

Azbesztózis egy tüdőbetegség, amely az azbesztszálak belélegzése miatt következik be. Az azbesztózis fő tünetei a légszomj és a krónikus köhögés, amelyet a tüdőhegítő azbeszt rostok okoznak. A hegesedés megakadályozza, hogy az oxigén és a szén -dioxid hatékonyan cseréljen a tüdőben, ami megnehezíti a légzést.

Azbeszt felhasználásával, amelyet most az Egyesült Államokban erősen szabályoztak, az azbesztózis eseteinek számának csökkennie kell. Mivel azonban a tünetek hosszú időbe telik, még mindig sok olyan eset marad, amely nem diagnosztizálatlan marad.

A betegség jellege miatt nincs kezelés, és az azbesztózisban szenvedő emberek csak a tüneteiket tudják kezelni.

 • Tüdőrák
 • Pulmonalis rendszer
 • Azbeszt/mezotelioma

Az orvosi hírek ma szigorú beszerzési irányelveket tartalmaznak, és csak a rajzolásokról szólnak Készen felülvizsgált tanulmányok, tudományos kutatóintézetek, valamint orvosi folyóiratok és egyesületek. Kerüljük a tercier referenciák használatát. Összekapcsoljuk az elsődleges forrásokat – beleértve a tanulmányokat, a tudományos referenciákat és a statisztikákat – az egyes cikkekben, és felsoroljuk azokat a cikkek alján található források szakaszban is. Többet megtudhat arról, hogyan biztosítjuk, hogy tartalmunk pontos és aktuális legyen a

Read Previous

Mi okozza az epevezeték akadályát?

Read Next

Use math for kids like a ‘career’