orasi (Juglans regia), prehrambena vrijednost na 100 g.

orasi (Juglans regia), prehrambena vrijednost na 100 g.

Međutim, dodatak ß-karotenu čini se štetnim za zdravlje, posebno kod pušača visokog rizika.

karotenemija

Konzumiranje viška biljnih izvora beta-karotena rezultira taloženjem karotena u koži i Tkiva bi mogla dovesti do bezopasnog stanja poznatog kao karotenemija. Država se povuče sama po sebi nakon što je hrana bogata karotenima povučena iz prehrane. (Medicinski odricanje od odgovornosti:

)

≻≻ ≻≻ ≻≻ ≻≻ ≻≻-povratak na prehrambene članke iz članka beta karotena.

Daljnje čitanje i reference:

Informacije o karcinomu Medicinskog fakulteta Stanford-a- prehrana za smanjenje rizika od raka.

Ginkgo Nuts Prehrambene činjenice

Ginkgo Nuts (银杏坚果), u stvari, su jestivi gametofiti Gingko bioba (Maidenhair (Maidenhair ) stablo. Iako je kerneli sastavljen od nevjerojatnih fitonutrijenata i profila antioksidansa, oni su i izvor neurotoksina, gingo-toksina. Iz istog razloga, sjemenke ginkga trebaju se konzumirati u ograničenim količinama kako bi ih sigurno uživale kao hrana.

Gingko Biloba je veliko, dugotrajno, listopadno stablo u obitelji Ginkgaaceae i jedini je postojeći član roda, Gingko . Njegove mekane, a opet žvakaće teksturirane jezgre jede se ili tostirane ili u posudama u dalekom istoku-azijskoj kuhinji za njihova prehrambena i ljekovita svojstva.

Ginkgo matica i mesnato voće.

stabla ginkgo su porijeklom iz Istočne Azije, za koje se misli da su nastale iz duboke Šume Kine. To je veliko stablo i raste do visine do 50 metara. To je vrlo izdržljiva biljka i može preživjeti u širokim rasponima okolišnih uvjeta. Ginkgo je diocizna biljka s muškim i ženskim stablima koja raste odvojeno. Ovih dana su zasađeni kao ukrasna stabla na cesti, kao i uzgajane u rasadnicima zbog svojih ljekovitih vrijednosti lišća.

Žensko stablo ginkgo nosi ovalno do okrugle, mesnato voće oko veličine male jujube (kineski datum). Njegova vanjska, gadna mirisna pulpa (egzocarp) poznata je botanički kao Sarcotesta. Jedino sjeme tvrdog školjke koje je obuhvaćalo jestivi embrij (jezgra) postavljeno je u središtu voća. Jestivi ginkgo matica zapravo je gametofit okružen tankim membranskim slojem unutar ove tvrde shele kao u pistaciji.ginkgo jezgre mjeri oko 1,5-2 cm duljine i promjera 1 cm i sadrži laganu zelenu nijansu.

Ginkgo treba jesti u ograničenim količinama. Konzumiranje više od deset sirovih ili kuhanih orašastih plodova dnevno može uzrokovati trovanje 4-o-metilpiridoksina (ginkgotoksin). Ginkgotoksin je toplinski stabilan spoj i nije se mogao uništiti kuhanjem. Ona ometa metabolizam piridoksina (vitamin B-6) u ljudskom tijelu i može dovesti do raspona simptoma, uključujući bolove u želucu, mučninu, povraćanje, nervoznu razdražljivost, konvulzije, a ponekad i smrt. Toksičnost i simptomi, međutim, mogu se preokrenuti uzimanjem dodataka piridoksina. Općenito, djeca bi tolerirala do pet jezgara po danu i odraslih desetak dnevno. (Medicinski odricanje od odgovornosti).

sjemenke ginkgo već su dio tradicionalnih prehrambenih artikala u dalekom istoku-azijskoj kuhinji. Jezgra su prilično niske inkalorije u usporedbi s bilo kojim drugim orasima stabla poput oraha, badema itd. 100 g svježih, sirovih ginkgo kernela sastavljaju se od 182 kalorija.

Tradicionalno, kineski konzumirani sjemenke ginkga kako bi dobili olakšanje Od problema s disanjem jer ih smatraju da daju efekt Yang (topline). Vjeruje se da je jezgra olakšala astmu, bronhitis i tegobe mokraćnog sustava.

za razliku od Ginkgo lista, koji je FDA odobrio kao dodatak hrani, kernele još uvijek nisu postigli ovaj status u Sjedinjenim Državama.

Sveukupno, ginkgo matice mogu se koristiti u malim količinama kao lijek kao glavni izvor hrane za razliku od ostalih jestivih matica i sjemenki.

Kada se jedu u ograničenim i navedenim količinama, ginkgo matice dali bi neke zdravstvene koristi.

ginkgo matice sastavljaju male količine B-kompleksnih skupina vitamina poput riboflavina, niacina, tiamina, pantotenske kiseline, vitamina B-6 i folata.

Ove su matice skladište minerala poput bakra, mangana, kalija, kalcija, željeza, magnezija, cinka i selena. Bakar je bitan mineral u tragovima koji je potreban za sintezu neurotransmisije, metabolizma, kao i sinteze crvenih krvnih stanica (RBC).

pogledajte u nastavku tablicu za dubinsku analizu hranjivih sastojaka: ginkgo matice (Ginkgo bilaba), sirova, prehrambena vrijednost na 100 g. (Izvor: USDA Nacionalna baza podataka o hranjivim tvarima) Principie s vrijednosnica RDAEnergy182 kcal9%ugljikohidrata37,6 G29%proteina 4,32 G84 $1,68 G7%° GG000 MGG00 MGGNS Niacin6 m37,5%Pantotenicacid0,160 mg3%piridoksin0,328 mg25%riboflavin0,160 mg12%tiamin0,220 Mg18%A55%MGG25 MG25 MG25 MG25 MG25% %Iron1,00 mg12,5%magnezij27 mg7%mangan0.113 mg5%fosfor124 mg18%cink0,34 mg3%

odabir i skladištenje

Ginkgo biloba lišće i mesnato voće.
Ginkgo biloba voće i sjeme.

Na tržištima se pojavljuju svježi ginkgo orasi do listopada i ostaju do kraja do kraja veljače. Zapravo, svježe ginkgo voće koje padaju s drveća ručno su odabrani i obrađuju se dalje kako bi dobili jestive orahe. Svako ginkgo voće sastoji se od vanjske mesnate nejestivi pulpe, kao i u datumskom voću, poznatom kao Sarcotesta.

U ostatku svijeta, međutim, matice ginkga rijetko se čuju i često preporučuju se u ljekovite svrhe Poboljšati izdržljivost i respiratorne funkcije. U Sjedinjenim Državama, FDA nije odobrila upotrebu ginkgo orašastih plodova kao prehrambenih proizvoda ili aditiva za hranu.

U namirnicama odaberite svježe cijele suhe matice koje imaju tešku za njihovu veličinu i čistu glatku površinu. Sirovi, granatirani jezgra u zračnim paketima i konzerviranim ginkgo mogu biti dostupni u trgovinama specijaliziranim za prodaju prehrambenih proizvoda na farmama. tjednima; i unutar dijela zamrzivača kućnog hladnjaka nekoliko mjeseci. Izmijenjene jezgre, međutim, trebaju se koristiti prije jer imaju tendenciju da postanu ranci. Obrazane matice, međutim, ostaju u dobrom stanju nekoliko dana pohranjenih u hladnjaku.

kulinarski koristi

Sirovi svježi ginkgo orasi na južnokorejskom tržištu.

Svježi ginkgo orasi su delicija u Kini, Japanu i Korejski poluotok. Domoroci regije Istočne Azije uglavnom ih jedu i sušeni ili kuhani u jelima. Proces rezanja njihove čvrste vanjske školjke može se olakšati ako nazdravite cijelu maticu nekoliko minuta na tavi. Zatim, pomoću kliješta ili malim čekićem, lagano udarite na maticu da biste je otvorili. Nježno ogulite tanku, vanjsku smeđemmembranu koja se omotala oko jedne, jade-zelene jestive ginkgo kernel iznutra.

Evo nekoliko metoda posluživanja:

Ginkgo matice su posebna delicija u istočnoj azijskoj kuhinji. U Japanu (ginnan ili bijeli orasi), gdje su dočekali kao jesensko i novogodišnje sezonsko čudo, jedinstveni su dodatak slanom kremu od jaja poznatog kao Chawanmushi.

U Korejskom poluotoku, sjeme koje se služi tijekom braka posluženo za vrijeme braka i tradicionalne ceremonije.

U Kini, ginkgo orasi (Bai Guo) jedan su od sezonskih sastojaka koji se nalaze u juhama (juha od soje-kurda), kašama, kao i Weldas u pobuni.

Sigurnosni profil

Trovanje maticama ginkgo, iako rijetko, nije neuobičajeno. Jedenje više od deset sirovih ili kuhanih orašastih plodova u danu može uzrokovati trovanje 4-o-metilpiridoksina (ginkgotoksin). Ginkgotoksin ometa metabolizam piridoksina (vitamin B-6), a simptomi mogu uključivati bolove u želucu, mučninu, povraćanje, nervoznu razdražljivost, konvulzije, a ponekad i smrt. Toksičnost i simptomi, međutim, mogu se preokrenuti uzimanjem dodataka piridoksina.

Opet, treba biti vrlo oprezan dok držite svoje meko, kašavo meso oko matice s golim rukama. Određeni toksini poput urushila u voću, pulpa može uzrokovati jak dermatitis (slično otrovnom bršljanu) kod nekih osjetljivih osoba. (Medicinski odricanje).

≻≻-povratak maticama i sjemenkama iz ginkgo orašastih plodova. Posjetite ovdje za impresivan popis orašastih plodova s cjelovitim razlikama njihovih prehrambenih činjenica i zdravstvenih prednosti.

≻≻ Povratak na početnu stranicu.

Daljnji resursi:

USDA Nacionalna baza podataka o hranjivim tvarima.

Maidenhair Tree-Pdf.

Ginkgo bilaba Teris A. Van Beek-laboratorij za organsku kemiju Wageningen Poljoprivredno sveučilište, Nizozemska – Pdf.

činjenice o hranjivim orasima

orasi su hranjivi jezgra dobivena iz stabla koje pripada obitelji Juglandaceae, u rodu, Juglans. Orašasti su od davnina cijenjeni kao simbol intelektualnosti. Njihove bi-lobirane jezgre sadrže zapletene površine koje nalikuju ljudskom mozgu! Obogaćene su mnogim hranjivim tvarima koje se bave zdravljem, posebno omega-3 masnih kiselina koje su ključne za optimalno zdravlje.

vrste juglans su srednje veličine, polu-tropska, listopadna stabla za koje se vjeruje da potječu iz planinskih lana regije Srednje Azije ili Južne Europe.

orah (Juglans regia)

Postoji najmanje 30 različitih kultivara vrsta oraha uzgajanih u svijetu. Međutim, samo tri tradicionalne sorte uzgajane u njihove komercijalne svrhe su engleski ili perzijski orah (juglans regia), crni orah (juglans nigra) i bijela ili Walnut Butternut (Juglans Cinerea). Uzgajaju se na komercijalnoj razini u Sjedinjenim Američkim Državama, Rumunjskoj, Francuskoj, Turskoj i Kini. Nakon plantaže, stablo traje otprilike četiri godine dok ne proizvede svoj prvi veliki usjev.

Imamatura, zelena zelena orasi na stablu J. regia.

Tijekom sezone, orasi su spremni za berbu do kolovoza kada njihov debeli zeleni trup (tanko pokrov) počne Otvoreno za otkrivanje svijetlo-smeđeg, tvrdog ljupnog “oraha” iznutra. Cijelo voće ima otprilike sferni oblik, otprilike veličine malog limuna, težine oko 10-15 g, koji uključuje jednostruku (dvo-lobiranu) jestivu jezgru. , izvan bijelih, valovitih režnjeva, prekrivenih papirnim tankim, svijetlo smeđom membranom.

orahova ulja, destilirano iz jezgre, koristi se kao baza ili nosač ulja u medicini, kuhanju i aromaterapiji.

Zdravstvene prednosti oraha

orasi su bogat izvor energije i drže mnoge hranjive tvari, minerale, antioksidante i vitamine koji su ključni za dobrobit. > Mononezasićene masne kiseline (oko 72%) poput oleinske kiseline i omega-3 esencijalnih masnih kiselina poput linolne kiseline, alfa-linolenske kiseline (ALA) i arahidonskih kiselina prisutne su u izobilju u jezgrama od oraha.

Stručnjaci za prehranu preporučuju orahe u prehrani za njihov ukupni nagrađivani lipidni profil snižavanja LDL -a ili „lošeg kolesterola“ i pojačavanje HDL -a ili „dobar kolesterol“ L Evels u krvi.

Istraživačke studije sugeriraju da mediteranska prehrana koja je bogata mono-nezasićenim masnim kiselinama i omega-3 masnih kiselina gelarex kako koristiti ova stranica može pomoći u smanjenju rizika od bolesti koronarne arterije i udara favorizirajući a Profil lipida zdrave krvi.

Jedenje samo nekoliko (25 g) oraha svaki dan može osigurati oko 90% RDI (preporučuje se dnevni unos) omega-3 masnih kiselina.

Istraživačke studije sugeriraju da N-3 masne kiseline, kroz njihovu vrlinu protuupalnih učinaka, mogu pomoći u smanjenju krvnog tlaka, smanjenju bolesti koronarnih arterija i riziku od moždanog udara, te ponuditi zaštitu od karcinoma dojke, debelog crijeva i prostate.

Uz to, orasi su obdareni s nekoliko mnogih antioksidacijskih fitokemikalija, uključujući melatonin, elaginsku kiselinu, vitamin-E, karotenoide i polifenolne spojeve. Poznato je da ovi spojevi imaju pozitivne zdravstvene učinke protiv karcinoma, starenja, upale i neuroloških bolesti.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Scrantonu, Pennsylvania, nedavno su zaključili da orasi posjeduju jednu od najviših razina polifenolnih antioksidansa svih jestivih sjemenki i orašastih plodova. 100 g matica nosi 13.541 µmol TE (troloks ekvivalenti) kapaciteta apsorpcije oksidans radikala (ORAC). Jedenje čak šest do sedam oraha dnevno moglo bi pomoći u uklanjanju većine slobodnih radikala koji uzrokuju bolest iz ljudskog tijela.

Nadalje, oni su izvrstan izvor vitamina-e, posebno bogatog γ -tokoferol; Nosite oko 21 g na 100 g (oko 140% dnevno potrebnih razina). Vitamin-e moćan je antioksidans topiv lipid koji je ključan za održavanje integriteta staničnih membrana i zdravlja kože zaštitom od štetnih slobodnih radikala izazvanih kisikom.

Oni su također prepuni nekoliko važnih B-kompleksnih skupina Vitamini kao što su riboflavin, niacin, tiamin, pantotenska kiselina, vitamin B-6 i folats.

Oni su također vrlo bogat izvor minerala poput mangana, bakra, kalija, kalcija, željeza, magnezija, cink i selen. Bakar je kofaktor za mnoge vitalne enzime, uključujući citokrom c-oksidazu i superoksid dismutazu (drugi minerali funkcioniraju kao ko-faktori za ovaj enzim su mangan i cink). Cink je ko-faktor u mnogim enzimima koji reguliraju rast i razvoj, razvoj gonada, probavu i sintezu nukleinske kiseline. Selen je važan mikronutrijent, koji djeluje kao ko-faktor za antioksidacijske enzime poput glutation peroksidaza.

orahova ulje ima ukusno orašasto aromu i posjeduje izvrsna astringentna svojstva. Kada se nanosi lokalno, topira vlagu kože i štiti od suhoće. Također se koristi u kuhanju. U tradicionalnim lijekovima koristi se u masažnoj terapiji, aromaterapiji i kao “nosač ili osnovno ulje” u farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji.

Pogledajte tablicu u nastavku za in IN Dubinska analiza hranjivih sastojaka:

orasi (Juglans regia), hranjiva vrijednost na 100 g.

(izvor: Nacionalna baza podataka o hranjivim tvarima. mg7%pantontenska kiselina0,570 mg11%piridoksin0,537 mg41%riboflavina0,150 mg111,5%tiamin0,341 mg28%vitamin A20 IU0,5%vitamin C1,3%vitamin E20,83 Mg E20,8,83 ELECTROLITES2 MG0%kalija441 mg9%mineralcalcium98 mg10%bakar1,5 mg167%Iron2,9 mg36%magnezij158 mg39,5%mangan 3,48%-µn-µnc. Kripto-ksantin-ß0 µg–lutein-zeaksantin9 µg-

Odabir i skladištenje

orasi mogu biti dostupni tijekom cijele godine na tržištima. U trgovinama ćete možda vidjeti različite oblike jezgre koji se prodaju na prodaju; Neobranjeni, granatirani (bez školjke), slani, zaslađeni ili mljeveni, itd. Kupite cjelovite, “neobjavljene” matice umjesto obrađenih.

Dok kupujete, pogledajte matice koje bi trebale imati svijetlo smeđe boje , kompaktan, ujednačena veličine i osjećate se teškim u ruci. Trebale bi biti oslobođene pukotine, plijesni i mrlja i rangiran miris.

neobrijani orasi mogu se stavljati u hladno, suho mjesto dugih mjeseci, dok bi granatirane (bez vanjske školjke) kernele trebale biti postavljene Unutar nepropusnog spremnika i zadržan u hladnjaku kako bi se izbjegli okrenuti.

kulinarski koristi

Apple-Walnut kruh.Photo ljubaznošću: Whoologwhy

Kernels Walnut može se uživati kakvi jesu, bez ikakvih začina ili dodataka. Upotrijebite mašina za orah kako biste otvorili svoju tvrdu, vanjsku školjku. Također se mogu uživati u pečenim, slanim ili zaslađenim.

Contents

Read Previous

Chica excitada

Read Next

Is Omegle Protected For Kids? 7 Security Issues For Folks